post

Netværksdag 24. maj 18, Varde

Digital dannelse og Digitalt selvforsvar

´Digital dannelse´ har været i medierne og på den uddannelsespolitiske dagsorden i et godt stykke tid. Men der er behov for endnu mere at konkretisere, hvordan digital dannelse kan omsættes i de forskellige fag/tværfagligt, i skolemiljøet og i skolernes strategier.

Digital dannelse blev for nyligt meget aktuel og påtrængende, da mediegiganten Facebooks overvågning af brugernes personlige data blev offentligt kendt.  Eksperter mener, at Facebook kun er “toppen af isbjerget” og at “Facebooks problemer med Cambridge Analytica blegner totalt ved siden af alle de problemer, der nu truer onlinereklame generelt” (Information, 14-04-18). Næsten samtidigt tog en ny forordning mediespalterne. Kun eksperter kendte indtil for nyligt til persondataforordningen (GDPR), der træder i kraft i Danmark pr. 25. maj 2018. Beskyttelse af personlige data kommer til at spille en langt mere central rolle i Danmark (og i hele Europa) end hidtil. Se fx tjekliste fra IT-Branchen.

Det er dog ikke kun udbydere, platformsejere og databehandlere, der bærer et ansvar. I lyset af alt dette bliver begrebet ´Digitalt selvforsvar´ mere og mere relevant, se fx dataetik.  Flere og flere råber på kontrol over egne data, sikkerhed i datadagligdagen, blokeringsværktøjer og adfærdsændringer. Hvilke virkemidler kender vi, og hvordan kan vi selv bruge dem?

På netværksdagen vil vi forholde os til, hvad digital dannelse og digitalt selvforsvar betyder, når de unge skal lære at programmere.

Program

09.30 – 10.00  Ankomst og morgenbrød

10.00 – 12.00  Til inspiration

  • crossingIT – siden sidst
  • Digital dannelse v/ Anne Wieth Knudsen, specialkonsulent hos Danske Erhvervsskoler og -gymnasier
  • Digitalt selvforsvar v/ Mads Jurik*, sikkerheds- og softwarearkitekt hos Cryptomathic A/S
  • (eksempelforløb fra en af projektskolerne)

12.00 – 12.45  Frokost

12.45 – 14.00  Grupper

  1. Undervisere: Udveksling og idégenerering
  2. Projektledere: Foreløbige resultater, konklusioner, planlægning af efterårets aktiviteter

14.00 – 15.00  Deling og opsamling

*Mads Jurik er uddannet Ph.D. i kryptologi ved at have forsket i elektroniske valg. Han har tidligere arbejdet som software engineer med militær software og igennem de sidste 12 år været beskæftiget med banker- og regeringssoftware, heriblandt digitalt signatur, kreditkortløsninger og autentifikation. Som sikkerheds- og softwarearkitekt hos Cryptomathic A/S i Aarhus underviser Mads desuden og holder oplæg inden for hans faglige områder.  

Praktisk

Online tilmelding senest d. 27. april via dette link. Log-on er tilsendt i invitationen.

OBS Få din deltagelse godkendt hos din lokale projektleder.

Sted: Varde Handelsskole og Handelsgymnasium, Frisvadvej 70, 6800 Varde

Parkering: (coming up)

Tak til Det Blå Gymnasium Varde for at lægge hus og rammer til!